Norsk  English  

Kronikk av Gry Solbraa

Helgeland Arbeiderblad 21.1.12

Naturens kraft 

 

Vi har seminaret på:

Fru Haugans Hotell

 

Annet i Sjøgato:

Sjøgato i Mosjøen

Gille´s Café & Musikk

Mosjøen Kulturhus

Kulturverkstedet

Helgeland Museum

Heime hos Ane

Atelier Marit Skog

Oppfinnerkontoret

Mosjøen

 

Naturens kraft er den essensen eller genpakken som tar alt og alle med på reisen mot selvutfoldelse. Naturens kraft er det som får frø til å spire og blader til å falle, vinder til å blåse og kloder til å gå i sine baner. Den får dyr til å følge sin natur og mennesket til å søke sin lykke. Naturens kraft er drivkraften i alt som har liv.  De samme elementer som eksisterer i naturen omkring oss, finnes i vårt indre. Enhver er en forlengelse av natur. Naturens kraft flyter gjennom alle”. Ailo Gaup..

 

Skapandet växer fram ur kunskap, ju mer man vet om världen, samhället, historien, sej själv, dess friare och djärvare vågar man skapa. Dess mer vågar man kasta loss från det som är dokumenterat och bevisat när man försöker ge verkligheten nya infallsvinklar och tolkningar.” Märta Tikkanen.

 

"I hver kvinne bor det et vilt og naturlig vesen, en mektig kraft fylt av gode instinkter, intens skapertrang og tidløs viten. Hennes navn er Villkvinnen.” Clarissa Pincola Estés.

 

Fotograf

Tobias Prytz

 

Bitten Schei:

VILLKVINNEN - EN SOSIAL ENTREPRENØR

 

Arrangør/produsent

VILLKVINNEFORENINGEN

Hege Dalen

Mobil + 47 920 27 921

hedalen@online.no

 

facebook 2013

 

facebook 2014

 

Støttespillere og sponsorer 

Vefsn kommune

Nordkalottrådet

Sametinget 

Barentssekretariatet

 


Se mer

SEX 2014

Wild Women Conference 24. - 26. october 2014

Temaet for neste villkvinneseminar er SEX. Vi reflekterer om kvinnen og seksualiteten, kvinnen og fruktbarheten, kvinnen som symbol for moder jord mm. Virkeligheten er aldri entydig og kvinneligheten blir satt på spill på ulike måter: Seksualisering, overgrep, miljøødeleggelser og diskriminering i offentligheten over hele kloden. Fokus vil som alltid være villkvinnen, hun som beveger seg ut i det ukjente, hun som tørr å se inn i mørket, og gå der ingen før har gått før henne.

 

Wild Women Conference will be at Fru Haugans Hotel in Mosjøen 24. – 26.  October 2014 . We invite scientists, spiritual leaders, artists and entrepreneurs from the northern countries.  We are connecting women and men who are to breaking through in local and wordwide systems.

 

Wild Women Conference share how it is possible to use the knowledge of indigenous people/cultures in innovation and share it in practice from a feminine and spiritual perspective. We are developing relations in Norway, Sweden. Denmark, Russia, Greenland, Spain, Iceland and New Zealand.

 

SEX is this years topic. You can follow our work on the program about sex, love and spirituality in facebook, WILD WOMEN CONFERENCE.  

 

Erena Rhöse, master of maori traditional medicin together with Ola Stinnerbom are leading the spiritual seremonies.

 

Erena er maori fra Aotearoa på New Zealand og har bodd i Sverige over tyve år med sin svenske mann, men reiser til sitt hjemland regelsmessig. Hun er datter av høvdingen Ngati Kahungunu, Raukawa og medlem av kongefamilien fra Waikatostammen.

 

Kjærligheten til Moder Jord og til livet gjennomsyrer Erena Rhöses foredrag og musikk. Erena er Doctor of Maori Traditional Medicine og kjent verden over som talskvinne for jordens minoriteter og urfolk, noe som har ført til invitasjoner og møter med blant annet med Paven og Dalai Lama. Erena vil gi oss innblikk i den praktiske, filosofiske og åndelige dimensjon i den maoriske kulturen. Men mest av alt er hun opptatt av at vi må ta vare på Moder Jord. Vi må slutte å overgi jorden til kapitalistiske virksomheter, vi alle trenger naturens kraft.

 

 

I år regner vi med at Margreth Olin vil komme på konferansen. Hovedperson i hennes nyeste film er Joralf Gjerstad, Snåsamannen. Margreth Olin har tidligere berørt og overbevist oss om at eldre, ungdom og sist flyktninger er verdt mye mer enn det vi har lagt til rette for. I hennes øyne trer individet fram, og med dem respekten. Kjærlighet om du vil..

 

Frode Fjellheim og Hildegunn Høiseth

Frode Fjellheim har det siste året maktet å få den sørsamiske joiken ut i verden!  Vi fikk høre han i Disneyfilmen Frost og vi har sett og hørt han med Mari Boine og KORK for Nrk i fjor.  Han har gjennom mange år arbeidet med den sørsamiske joiken både på tradisjonelt vis, men kanskje mest på utradisjonellt vis i hop med jazz, pop og elektronika. Gjennom sitt plateselskap Vuelie har utgivelsene med klassikere fra vår egen ur/world musikk kommet som perler på en snor. For dette har han høstet heder og ros bl.a med Spelemannsprisen. 

 

På Villkvinneseminaret vil han sammen med villkvinnen Hildegunn Høiseth gi oss helt ny musikk av gamle instrumenter og tradisjoner. Først og fremst tar de utgangspunkt i vår egen nærhet, men henter også gjerne inspirasjon fra andre deler av verden. En særdeles spennende duo med et meditativt, suggererende, vakkert og rått lydbilde. 

 

Tantra - Et språk for det kvinnelige, Theresa Daewell Fasting. 

 

Sex er utrykk for livslyst, for kreativitet og for den dypeste jording - samtidig som den gir mulligheter til å oppnå våre største drømmer. Den kvinnelige seksualiteten har blitt både romantisert og tabubelagt, så det er ikke lett å hverken snakke om, vise bilder eller uttrykke lyder som til fulle gir uttrykk for den kvinnelige seksualiteten. 

 

Vi har derfor valgt å ta utgangspunkt Et språk for det kvinnelige, et verk av Neel Fasting. Kvinner i vest og øst har i flere tusen år fulgt mann­lige veier. Med den mannlige lengsel etter å trans­formere instinktet og bindingen til jord og mor ble det satt et skille mellom materie og ånd, mellom kropp og sjel, mellom seksualitet og hjerte og mellom kvinne og mann. En urgammel kvinnelig viten om det sykliske og materiens hemmeligheter ble fortrengt, og det kvinnelige - og kvinner - mistet egen autoritet på veien. Kvinner i Vesten er stort sett preget av et relativt velfungerende mannlig jeg, men vi leter stadig etter en kraftfull kvinnelighet som er forskjellig fra, og samtidig i likeverdig og vennlig kontakt med, menn og det mannlige. Vi søker kontakt med en autoritet i det kvinnelige i dialog med det mannlige, som både kan være med på å sette et annet preg på verden, og som kan være en veiviser mot det spirituelle. 

 

Erena Rhöse, Ane Rypdal og Nadezda Lyashenko at the conference in 2013

 

Sainkho Namtchylak (Russland)

Sainkho Namtchlak er kjent for sin spesielle blanding av overtonesang fra Tuva og avant garde improvisasjon – og beveger seg med en imponerende letthet mellom syv oktaver med overtoner og undertoner. I Tuva er denne type sang, også idag, forbeholdt menn. Hun har akademisk musikk utdanning fra Moskva.

 

Sainkho binder sammen fortida og framtiden - og helheten i universet gjennom en kreativitet som finner veien inn i menneskenes hjerter og til åndene i naturen rundt oss.

 

Brita Pollan (Norge)

Et gjensyn med Brita Pollan som vi fikk oppleve med Mari Boine under konserten i Hattfjelldal kirke på Villkvinneseminaret 2009. Hun er religionshistoriker og har jobbet som universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Hennes spesialområde er religionspsykologi og samisk religion. Brita Pollan har skrevet flere fagbøker, og redigert Samiske beretninger (1997), og Noaidier (2002) i serien Verdens Hellige Skrifter. Nå er hun aktuell med boken Tidens og gudenes begynnelse (2012) som setter Villkvinneseminaret i et svært interessant historisk perspektiv.

Som skjønnlitterær forfatter har hun skrevet diktsamlingene I bildet (1971) og Nordover : avskjed med en bror (2008) og prosaverket Klara, utviklingshistorier (1980).

 

Les Pollans anmeldelse  av Kvinner som løper med ulver, "Myter og menneskekunnskap" fra Morgenbladet her.

 

Runa Gudrun Bergmann (Island)

Runa Gudrun Bergmann kommer fra Island og er en foregangskvinne innenfor utvikling av bærekraftig turisme og samfunn de siste 20 årene. Runa er reikimaster og har studert sjamanisme med ulike lærerestere, bla sjamanen og forfatteren David Carson, lærer og forteller bestemor Twylah Nitsch.

 

"I mange år har jeg jobbet for å skape en balanse mellom det feminine og det maskuline, så menn og kvinner kan finne mer balanse i livet, med mer fred mellom kjønnene. Nylig har jeg blitt guidet til å arbeide med hjertene til menn og kvinner. Ved bruk av sjamanveien kan man oppdage at vi som menn og kvinner trenger å ære og respektere hverandre fra et nytt ståsted.“

 

DE GAMLE VISDOMSKULTURENE

 

Det er viktige kulturelle og bevissthetsmessige prosesser vi i dag er vitne til. Villkvinneseminaret har gjennom årlige arrangement arbeidet for at den visdomskulturen som fremdeles er levende hos urfolk og naturfolk, skal bli en del av vår norske offentlige kultur. Vi har vist at dette ikke er fremmed for oss, faktisk har vi ekspertkompetansen rett utenfor stuedøra. Mer info om sjamanisme på  Sjamansonen.

 

VILLKVINNESEMINARET 2012:

Englefjær og likestilling  

 

Det oppfattes ikke som seriøst at kvinner snakker om engler, påstår Ingeborg Solbrekken. 

 

Staten støtter fortsatt diskriminering når det skjer innenfor den Den Norske Kirke eller andre trossamfunn. Sist dette ble tatt opp var under Bondevik-regjeringen i 2005 - og da ble ingenting forandret. Er det slik vi vil ha det? Se artikkelen som ble unnfanget av BERIT ÅS og INGEBORG SOLBREKKEN i samarbeid, i etterkant Villkvinneseminaret 2012. Artikkelen ble publisert i Klassekampen 8.3.2012 og Helgeland Arbeiderblad. Les artikkelen her.

 

Vold og objektgjøring  -  to nye hersketeknikker 
Berit Ås under Villkvinneseminaret 2012.

 

På Villkvinneseminaret 2012 lanserte Berit Ås to nye hersketeknikker: Vold og objektgjøring. Det er galskap når kvinner og barn blir mishandlet i egne hjem, og det er galskap når en 98 årig kvinne blir vodtatt og drept. I tider med økonomiske kriser og kriger ser vi stadig oftere at menn griper til vold og mishandling, til voldtekter og drap, også mot sine nærmeste. Det er mange stygge eksempler, og det er på tide å hente fram kunnskap om den sjette hersketeknikken, sier Berit Ås.  Mens de fem etablerte hersketeknikkene først og fremst dreier seg om en form for kroppsspråk og sosial kommunikasjon, her har de nye et annet uttrykk. Den sjuende i rekken kaller hun for objektgjøring. Kropp og moter får stadig større oppmerksomhet, og kvinnen blir redusert til et objekt. Verst er det når kvinnen selv aksepterer seg som et objekt, sier Ås. Nå vil hun jobbe mer aktivt med sisse to nye problemstillingene og knytte dem til de kjente hersketeknikkene. 

 

 Gjestevennskap - "Dare to share"

 

Louise Fontain viser Villkvinnedesign fra Ann-Berit Anti.  

 

Klær og moter har alltid vært en måte å vise sine meninger, verdier og holdninger til samfunnet på. Journalist og moteskaper Anne-Berit Anti viste to kolleksjoner med sterk kulturell og politisk bevisst design. Hun fikk deltagerne av Villkvinneseminaret til å rope "La elva leve" som en sympatierklæring til de modige som turte å stå opp og protestere mot statens galskap under Altautbyggingen. Den andre kolleksjonen var like aksjonistisk, men med antrekk som var elegante, raffinerte - og tilpasset mer urbane miljøer. Klærne hadde referanser til tradisjonelle måter å omgås - der møte mellom kjente og ukjente folk ofte innebærte samarbeid og bytte av ideer, varer og tjenester.

 

Kjærlighetens galskap - Rawdna Carita Eira.

Rawdna Carita Eira har skrevet løp svartøre løp / ruohta muzetbeallji ruohta som er nominert til Nordisk Litteraturpris. Dette er en poetisk, bevegelig og billedsterk diktfortelling. Sentralt i fortellingen står forholdet mellom reinsdyret Svartøre og jenta som er diktenes jeg. Vi møter henne når hun som ung jente merker kalven i det kullsvarte øret, og gjennom diktene følger vi hennes liv og Svartøres, til dyret henger over slaktebordet. Det handler om kjærlighet og frihet, om det tette forholdet mellom menneske og natur, om å måtte gi slipp på noe som står en nær og akseptere at det er slik livet er. Det handler om åpenhet og tilstedeværelse, og om å se kjærligheten som en kraft som forblir, selv om alt annet forandres. Boken er trykt i to deler - på samisk og norsk

 

Les Hanskedikt.

Bestilling på Bokkilden, Platekompaniet eller hos Bokklubben

 

Arktiske blomster 

Maria Huhmarniemi og hennes studenter fra Universitetet i Lapland: Juha Pekka Ryynänen, Joonas Mikola, Immu Laitilainen, Merja Isomaa-James og Johanna Kakko vil skape skulpturer av snø på Mosjøen Torg.  De inviterer lærere, elever og næringslivet med på arbeidet med skulpturene! Tittelen på verket er Arktiske blomster.

 

Maria Huhmarniemi er en visuell kunstner og kunstlærer på University of Lapland. Hun gjør innstallasjoner som bl.a The Snow Show som er et kunst, lærings- og stedsutviklingsprosjekt i Nord Finland. Hun er opptatt av nord i et multikulturelt perspektiv, der miljøaspektet – forholdet mellom menneske og natur er viktig. På WILD WINTER FESTIVAL er deres utfordring er å finne galskapen i naturen, Øyfjellet og elva Vefsna (Ikke mange byer har et 818 m høyt fjell og en av nordeuropas største vassdrag, i sentrum, omtrent på torvet.) - og vinterens materialer inn blant menneskene i bygatene. 

 

 

Arctic Flowers - et samarbeid mellom Universitetet i Lapland, Vefsn kommune, Kulturskolen og flere skoler i Vefsn.

 
Arktisk hysteri

Arktisk hysteri er et begrep som har skiftet innhold gjennom tidene. Den er brukt som sykdomsbetegnelse, til å beskrive en allmenntilstand for kvinner og menn nord for polarsirkelen, eller som en tolkning av sjamanistisk transe.

 

Du vil få møte dramatikeren Rawda Carita Eira og skuespillerne Anitta Suikkari, Sara Margrethe Oskal og Kristin Solberg for refleksjoner rundt teaterforestillingen på Wild Winter Festival.

 

Brennaktuelt teater om Elsa Laula Renberg

Elsa Laula Renberg (1877-1931) var en pioner i en dramatisk brytningstid i norsk samfunnsliv. Også privat stormet det. Med andre ord; en fortelling om kvinne som skapt for teaterscenen 80 år etter hennes død.

 

Cecilia Persson, en av kvinnene bak festivalen, er både dramatiker og skuespiller i dette stykket.

Nord-Trøndelag Teater og Åarjelhsaemien Teatere (Sydsamisk Teater) har gått sammen om å lage en tankevekkende forestilling om kvinnen som samlet samene til det første landsmøtet, «Elsa Laula», og som nå er datoen for Samefolkets dag.  

 

Vi gleder oss til å se denne forestillingen i nettopp Mosjøen, her hvor Elsa Laula bodde store deler av sitt liv!

 

Rawdna Carita Eira er nominert til Nordisk råds litteraturpris

Rawdna Carita Eira er kandidaten fra det samiske språkområdet. Hun er nominert til Nordisk råds litteraturpris med boken «ruohta muzetbeallji ruohta (løp svartøre løp)».

 

«løp svartøre løp (ruohta muzetbeallji ruohta)» er en poetisk, bevegelig og billedsterk diktfortelling. Sentralt i fortellingen står forholdet mellom reinsdyret Svartøre og jenta som er diktenes jeg. Vi møter henne når hun som ung jente merker kalven i det kullsvarte øret, og gjennom diktene følger vi hennes liv og Svartøres, til dyret henger over slaktebordet.

 

Det handler om kjærlighet og frihet, om det tette forholdet mellom menneske og natur, om å måtte gi slipp på noe som står en nær – og akseptere at det er slik livet er. Det handler om åpenhet og tilstedeværelse, og om å se kjærligheten som en kraft som forblir, selv om alt annet forandres. 

 
Galskap er åres tema

Villkvinneseminaret ønsker med temaet galskap å sette spørsmålstegn hva som er normalt. Kanskje kan det som defineres som normalt er galskap, og det som er galskap - sunn fornuft?

 

I Mosjøen som andre steder i verden, ligger galskapen og truer i undergrunnen og i underbevisstheten. Vi ønsker å skape et forum der vi ser galskapens mangfoldighet ut i fra et flerkulturelt perspektiv.

 

Kvinnesakene, i likhet urfolks og "de andres" tro og kunnskap, defineres og behandles daglig som rene galskapen. For at kvinners og minoriteters rettigheter og innsats skal bli inkludert i systemet må det kanskje en økonomisk revolusjon til? 

 

Gjennom foredrag av forskere, forfattere og gjennom ulike kunstopplevelser vil vi få nye innspill til samtaler og arbeid som kan gi oss en dypere innsikt.

 

Vi setter oss mål å være lokale, såvel som globale. I år har vi fått 2 nye samarbeidspartnere Laplands Universitet i Rovaniemi og The Congress of Women of the Kola Peninsula, og inviterer samtidig politikerne, kulturentreprenørene, krisesenterene, flyktningemottakene og andre intereserte til foredrag, dialog og store kulturopplevelser i Mosjøen 17. – 19. Februar 2012.

 

Kvinner, kunnskap og historier

På Villkvinneseminarets tar vi tak i noen av de utfordringer vi har som kvinne: som menneske og medmenneske. Siden vi befinner oss midt i den sørsamiske urkulturen har vi en spesiell tilgang til den gamle, tradisjonelle kunnskapen som har overlevd - og som kan brukes på nyskapende måter i nye sammenheng. Vi inviterer fagfolk, kunstnere, politikere og andre som har bidratt til forandringer, personer som har stått ganske alene, men som med stort mot, intens skapertrang og tidløs viten har lykkes. På Villkvinneseminaret forteller de også sin egen historie.

 

 Pretty women!

 

 

 

 

VILLKVINNESEMINARETS BETYDNING I EN NY TID

 

Dette handler om å finne nye forbilder for kvinnen. Kvinnerollene må finne nye arketyper. At man kan se flere aspekter av kvinner i funksjon. Det er ikke bare standarden som gjelder. Om man kommer ut i verden, ser man at det finnes mange mulige løsninger, sier Anne-Britt Ravnå, kunstner fra Mosjøen.

 

 

Er åndelighet viktig i vår tid - og hvorfor?  Filosof Gry Solbraa har filosofert rundt behovet for et åndelig løft etter at det materialistiske hegemoniet forlengst har hatt sitt 500 års jubileum - og det er oppstått et ubalanse, et vakuum og en lengsel etter andre verdier. Les artikkelen i Helgeland Arbeiderblad 18.12.2010 til fryd og ettertanke. Se mer

 

 

Krystallbollekonsert med Inge Ås, 2011

 

Cecilia Persson og Lena Nyström.  Gråt inga tårar...

 

KVINNEN BAK IDEEN MED VILLKVINNESEMINAR - BITTEN SCHEI

 

Bitten Schei har vært idéskaper til mange nyskapende og innovative prosjekter innen entreprenørskap, musikk, kunst, kultur og økonomi. Hun deltok på seminaret "Kunsten å snakke om tabuer" på Sijti Jarnge for 6 år siden. Da lanserte hun ideen om et Villkvinneseminar i Hattfjelldal - som hun mente var stedet på jord for et slikt seminar. Snakk om å begeistre med en idé! 

 

SOSIALT ENTREPRENØRSKAP

 

Bitten Schei har i mange år synliggjort og arbeidet for sosialt entreprenørskap i Norge og Uganda. Gjennom bruk av sosialt entreprenørskap har Bitten startet mange kvinnebedrifter i Uganda. Men hun setter fart på mange av oss her hjemme, også! Hent inspirasjon hos  Mother Courage.

 

VILLKVINNESEMINAR - ET FELLESKAP

 

VILLKVINNESEMINARET hadde ikke vært mulig uten mange dyktige medspillere; venner, bekjentskaper, finansierer og forretningsforbindelser som stiller opp år etter år. Og så må vi nevne en spesiell person som gjør dette til noe helt spesiellt: Erena Rhôse har vært som et kraftverk for hele Villkvinneseminaret og kunnskapensoverføringen av urfolks åndlighet i praksis.

 

Villkvinnen har alltid hatt gode støttespillere fra politisk hold med Aslaug Haga i spissen. Vi har også åpnet seminaret med Aili Keskitalo, Odd Eriksen og stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås fra Hattfjelldal. Vi vil heller ikke glemme Sametinget, Helgeland Sparebank og Statskraft som har motiverer for videre innsats, og gjør Villkvinneseminaret mulig å gjennomføre.

 

Vårt arbeid har ført til at mange kvinner har fått nye samarbeidspartnere til sine virksomheter - og at vi har fått ny kunnskap og kraft til å nå våre mål som nyskapende kvinner i Norden og Sapmi.

 


 

 


 Katarzyna Pasturszak

 Ola Stinnerbom
 
Theresa Daewell Grønning

 Louise Fontain
 

AILI KESKITALO

 

 

SHABANA REHMAN

 

   

MARI BOINE

 

 

AILO GAUP

 

 

JOHAN SARA JR.

 

 

LOUISE FONTAIN

 

 

ANGYUAK REITAN 


 

MARIE BERGMAN

   

 

AUDUN MYSKJA

 

 

HANNE FROSTA  

 

 

NADEZDA LYASHENKO

 

 

SAINKHO NAMTCHYLAK

 

 

HEIDI PERSDATTER GREINER HAAKER

 

 

RUNA BERGMAN

  

 

BRITA POLLAN

 

   

KATARZYNA PASTURZAK

 

  

ERENA RASFIELD RHÔSE

 

 

BERIT ÅS

 

   

INGEBORG SOLBAKKEN

 

  

AUDHILD SKOGLUND

 

   

RAWDNA CARITA EIRA

 

 

ANNE BERIT ANTI

  

 

INGE ÅS

 

  

NAJA ROSING OLSEN

 

   

CELIO DE CARVALHO

 

   

CHARLOTTA KAPPFJELL

 

 

ANNA-LENA VIKSTRöM

 

   

LIDIA PINHEIRO

 

 

LENA BYSTRÖM

 

 

OLA STINNERBOM

 

 

HEKLA STÅLSTRENGA

 

 

GRY SOLBRAA

 

 

HELLE BJERKAN

 

 

SARA MARGRETHE OSKAL

 

 

LISE JAASTAD

  


CECILIA PERSSON

 

 

ANNE LENE LIE

 

 

LIV WILLUMSEN

 

    

 

REIDUN ANDREASSEN

  

 

GERBEN GOUSTRA

 

 

PER ISAK JUUSO

 

 

ODD ERIKSEN

 

 

ÅSLAUG HAGA

 

  

BRITT HANSEN 

   

 

MONICA EDMONDSON

 

 

SARA SVONNI

 

 

ANN-SOFI FJELLSTROM

    

 

SARA OLSVIK 

 

 

VIBEKE EMILIE STEINSHOLM

 

  

JANNE SJELMO NORDÅS 

  

 

LAILA WILKS

 

 

CATARINA UTSI

 

 

 

 


Villkvinneseminar villkvinne vill vinter vil vilkvinne kvinne kvinner seminar foredrag festival festivaler kultur kunst konsert konserter musikk dans opplevelser
Mosjøen Sjøgata Helgeland Norge Norway
web: info helgeland